woensdag 29 augustus 2007

De recepten van zondag

Ze waren stuk voor stuk heerlijk. Ik had 3 grote pannen soep gemaakt, knoflook walnoot eclairs en een dadeltaart.
Met het idee erachter, wat over is vriezen we in. Er is niets over gebleven.. ik had maar net genoeg. Dus geslaagd. Los ervan serveerde ik verschillende soorten brood (oa een walnoten brood en een kruiden brood)

Eerst de gourget soep:
Dat is een recept van oma Spanje
Je snijdt een uitje, en fruit dat in een pan.
Je snijdt 3 of 4 gourgettes en fruit die ook aan in de pan.
Dan doe je er 500 ml groente bouillon bij (oma's recept is met kippen, maar wij hadden vegetariers erbij)
dan de staafmixer erop, of in de keukenmachine en pureren..
Op smaak brengen met een beetje room (Soyaroom in ons geval).
Ik had ernaast kleine stukjes gourget,beetje garnalen en zalmsnippers, zout en peper. De mensen konden dat naar believen toevoegen.

Daarnaast had ik preisoep. Ik had het recept trouwens verdubbelt.. dus 1 kilo prei.
500 gr. prei
1 uitje,
olie
2 dl. bouillon
bladselderij
verse roomkaas
tabasco
zout en peper
Snij de prei in ringetjes, uitje snipperen en in olie bakken + prei bakken 5 min. bouillon toevoegen en 25 min koken. pureer de soep en breng op smaak. Voeg de fijngesneden selderij toe en een stukje verse roomkaas. Eet smakelijk

en als laatste had ik (hier had ik blikken tomaatblokjes gebruikt, en niet precies de hoeveelheden aangehouden.. meer op smaak gewerkt)

Tomaten-Walnootsoep:
700g. tomaten (of twee blikken pomodori)
1 dunne prei,
1 ui,
2 teentjes knoflook
enkele eetlepels walnootolie
2 theelepels gedroogde pizzakruiden
1blik tomatenpuree (70g.)
anderhalve bouillontablet
3 eetlpels gehakte walnoten
zout, peper,
evt.room
Snij de tomaten in grove stukken, de prei in stukken, zo ook de ui. Fruit de ui n de prei 3 minuten. Voeg de stukken tomaat, de suiker en de pizzakruiden toe. Drie minuten zacht laten koken, dan de tomaten puree, de in 3/4 l. water opgeloste bouillontabletten en de walnotenolie erbij. Nog enkele minuten zachtjes koken. Na het staafmixeren de geperste knoflookteentjes; gehakte walnoten en evt. room erbij.

Walnoot-knoflook-éclairs. Dit worden een soort kaas-walnotensoezen:
75g. boter+ een beetje om de bakplaat in te vetten.
zout
4 tenen knoflook
100g. zelfrijzend bakmeel (gebuild meel van de molen wil ook!)
3eieren
enkele lepels walnootolie
4 eetlepels geraspte parmenzaanse (of marlannen!-)kaas
enkele eetlepels gehakte walnoten -

Verwarm de over voor op 180 graden C -Breng in een pan 1 deciliter water aan de kook, met daarin de boter, een halve theelepel zout en de vier geperste tenen knoflook. -Voeg in één keer het zelfrijzend bakmeel toe en blijf roeren tot het deeg als een bal van de bodem loslaat. Neem de pan van het vuur en klop één voor één de eieren door het deeg. -Klop er vervolgens de walnootolie, de kaas en de gehakte walnoten door. -Vorm met twee eetlepels 12 langwerpige deegstroken op een ingevtte bakplaat. Bak deze éclairs 20 minuten in het midden van de oven Eet ze warm of koud.

en een heuze dadeltaart. De dag ervoor op de markt dadels gekocht bij een marrokaanse kraam. Heerlijk waren ze al bij het voorproeven (ik kan daar zo van genieten he.. met een lijstje de markt op en de beste producten uitzoeken en dan ermee aan de slag mogen)

Dadeltaart
Deeg: 500 gr.
bloem 250 gr.
zachte boter of margarine
scheut melk
evt. wat water
Vulling:
500 gr. ontpitte en gehakte dadels

Maak het deeg, voeg zoveel water toe als nodig is om een mooie deegbal te maken. Laat deze rusten. Zet de dadels op met wat water en laat het sudderen tot het een zachte massa is. Deeg uitrollen (maak een bodem en een deksel) Dadelmassa ertussen. Bak in circa 60 minuten gaar in een matig hete oven. Eventueel met amandelen versieren. Lekker zoet.........
Ik wil nog gaan experimenteren met het deeg.. het is wat aan de harde kant..dus er komt hier zeker en update van.

Geen opmerkingen: